Første bryllupsnat

Sophias bryllupsnat efter brylluppet med kong Valdemar.

 

“Min bryllupsnat glemmer jeg aldrig. Forløbet står med alle detaljer helt klart i min erindring!

Brudesengen er stillet op i overetagen i et rum ved siden af mine værelser, og jeg bliver ledsaget af Bodil og Sigrid. Rummet er oplyst af to store vokskerter, der står i krukker med sand.

Da jeg ligger i brudesengen iført min hvide, nystivede særk med lagnet over mig, med foldede hænder og udslået hår på puden, bliver Valdemar, klædt i en mørkegrøn kjortel, ført ind fulgt af Esbern Snare og biskoppen. Min første tanke, da jeg ser de tre komme ind, er, at jeg da vist gifter mig med en flok mænd i stedet for én mand.

Kerterne belyser deres ansigter nedefra og giver dem et satanisk udseende. En gysen løber ned ad min ryg, men så tiltrækker Valdemar min fulde opmærksomhed.

Det er tydeligt at se, at han har smerter i benet, for han vakler og må støttes af Esbern Snare.  Valdemar tager sin kjortel af og humper hen mod sengen, hvor han sætter sig ned med ryggen til mig. Han er iført en hvid, broderet skjorte, og hans ene ben er indbundet i hvidt linned. Da han vil til at lægge sig, er det tydeligt, at han passer på ikke at støde det sårede ben. Ganske forsigtigt løfter han det med hænderne og sænker det ned på sengen, før han lægger sig bagover i sengen.

Bodil og Sigrid lægger overlagnerne over os og henter i hjørnet et stort, tungt bjørneskind, som bliver lagt over os begge. Biskoppen siger en bøn over sengen, og alle skal derefter forlade rummet.

Esbern Snare holder døren for de andre, mens han sender mig et smil. Bodil, som er på vej hen mod døren, vender sig, iler tilbage til mig og giver mig et kys på panden. Først derefter forlader hun rummet uden at se sig tilbage.

Da Esbern Snare lukker døren efter sig, banker mit hjerte så højt, at jeg er sikker på, at Valdemar kan høre det! Hvis han ikke hører det, må han kunne mærke rytmen i mine hjerteslag. Jeg tvinger mig selv til at ånde regelmæssigt og helt lydløst, så mit åndedræt ikke forstyrrer.

Bjørneskindet er varmt og kradser mig på halsen og hagen, og jeg forsøger med bittesmå bevægelser at skubbe skindet længere ned. Det lugter ganske svagt af rovdyr, og jeg spekulerer på, om Valdemar og jeg skal have bjørneskindet liggende over os hele natten. Valdemar ligger helt stille i sin fine skjorte, og han må mærke varmen lige så meget, som jeg gør, men så sukker han dybt og flytter sig i sengen.

Jeg er usikker på, hvad jeg skal foretage mig – og vælger ikke at gøre noget. Valdemar bliver urolig og kæmper tydeligvis for at ligge stille. Så kommer han med et udbrud og vælter ud af sengen og hinker på det raske ben hen til et bord i rummet, hvorpå der står en kande med vand og to krus, men han drikker vandet direkte af kanden. Jeg kan i lysenes skær se, at noget af vandet løber ned ad hans hage og ned på hans skjorte, for væden glimter, og forsiden af skjorten bliver mørk.

Så kommer han igen hen til sengen, smiler lidt til mig, som om han vil undskylde, at han har forladt vores fælles seng, og siger noget til mig, som jeg ikke forstår. Han gentager det, men jeg forstår stadig ikke hans ord og vælger at smile til ham. Så opgiver han og lægger sig igen, ligeså forsigtigt som første gang, men denne gang ovenpå skindet.

Jeg er lysvågen og ligger helt stille, mens jeg spekulerer på, hvad Valdemar mon sagde til mig.

Han undrede sig synligt over, at jeg ikke forstod hans ord. Blev han overrasket? Eller skuffet over mig? Eller værre endnu: blev han vred over min manglende forståelse?

Lysene brænder ud, og rummet bliver mørkt.

Valdemars åndedrag fortæller mig noget senere, at han er faldet i søvn, og jeg slapper lidt af, men så begynder han at jamre i søvne. Jeg kan høre, at han nævner Knuds navn og vist nok også Svends. Så udstøder han et skrig og råber højt: ”Jeg ville jo ikke … nej, nej, NEJ … det var ikke min mening … min plan … Nej, NEJ, Absalon, lad være … Svend … ikke Knud. Død”. Hans råb går over i en mumlen, men et øjeblik efter kalder han igen flere gange på Knud og derefter på Svend.

Han stønner højt og sætter sig op i sengen. Jeg skynder mig at lukke øjnene og foregiver, at jeg sover fast. Uden for døren spørger en mands stemme om noget, og Valdemar svarer.

Derefter igen tavshed.

Valdemar synker igen tilbage på skindet og falder på ny i søvn. Denne gang bliver søvnen ikke forstyrret, og efter lang tid slumrer jeg også ind, men jeg vågner flere gange og overraskes hver gang over, at jeg ligger i min brudeseng under det frygteligt varme skind. Jeg vover ikke røre mig. Min ægtemage ligger med ryggen til mig, stadig ovenpå skindet, og så falder jeg igen i søvn.

Jeg vågner ved, at Valdemar står ved siden af sengen. Han er bleg, næsten ligeså hvid som natskjorten, som han stadig har på. Han står helt stille og betragter mig; så læner han sig ind over sengen, tager min ene hånd i sin og siger, at vores ægteskab nu skal betragtes som fuldbyrdet.

”Rejs dig,” beder han mig, og da jeg også står op fra sengen, stadig iklædt min hvide særk, tager han en kniv frem, og før jeg aner, hvad der sker, har han skåret sig i armen. Lidt blod pibler frem.

Valdemar tager fat i skindet og overlagnerne, trækker dem af sengen og tørrer blodet af på underlagnet.

”Nu er vores ægteskab fuldgyldigt,” siger han, tager sin kjortel over armen og forlader rummet. Jeg er helt bevidst om, at bryllupsnatten ikke gik, således som den burde være gået, og jeg tænker over, om det er min fejl.

Jeg står stadig ved siden af sengen og stirrer på blodpletten på underlagnet, overlagnerne og skindet på gulvet, da Bodil kommer ind. Hun kaster et blik på blodpletten og giver mig et knus, før hun samler skindet og overlagnerne op og lægger dem tilbage på sengen.”

…………………