AMD

En vej ved havet ser således ud for en patient med AMD
En vej ved havet ser således ud for en patient med AMD

Bogen kan købes som e-bog og trykt bog hos saxo.com.
Den findes som lydbog i nota.dk

AMD er en folkesygdom.
Bogstaverne står for Aldersrelateret Macula Degeneration.

AMD er en frygtet og ubønhørligt fremadskridende og uhelbredelig øjensygdom, der er ved at udvikle sig til en udbredt folkesygdom. Men AMD er ukendt for mange.

Synscellerne går til grund, degenererer, og øjensygdommen rammer primært mennesker i den tredje alder.
Cirka halvdelen af alle ældre danskere vil på et tids- punkt rammes af AMD-betingede forandringer. Omkring en sjettedel af disse vil opleve, at synet bliver påvirket i større eller mindre grad.
AMD opdeles i en tør form og en våd form.
I den tørre form for AMD sker der en langsom degenerering af sansecellerne i nethinden, som derfor ikke længere kan formidle det sete til hjernen.
Tør AMD kan ikke behandles og udvikler sig negativt over tid. En snigende, tiltagende grad af synsforstyrrelse!
I den våde form for AMD udvikles vokser blodkar ind i nethinden bagfra. De kan briste med blødninger i øjet til følge.

AMD er ukendt for mange, og et formål med bogen er at gøre opmærksom på sygdommen og derigennem medvirke til at sikre økonomiske midler til forskning.

Bogen rummer syv patienthistorier. Positive fordi de berørte patienter i deres sygdomsforløb fokuserer på muligheder frem for begrænsninger i deres tilværelse.
Min egen historie som AMD-patient er en af de syv.

Jeg fik første gang konstateret begyndende tør AMD i 2015 – og jeg anede ikke, hvad AMD betød, da øjenlægen udtalte sin diagnose.
Besøget hos lægen skyldtes jo kun, at mit syn blev dårligere – og jeg var lidt bekymret, fordi Tiger-butikkerne kun solgte briller med op til +3,5. Jeg var nået til at bruge +3.0.
I 2017 ændrede sygdommen sig til våd AMD – og mit bekendtskab med Glostrup Øjenhospital blev indledt. Resten af mit liv vil jeg være patient der – med injektioner i øjnene med fire, seks eller otte ugers mellemrum.
Jeg er ked af de begrænsninger, sygdommen lægger på mit liv.

Men der findes hjælpemidler, som jeg får stillet til rådighed, og jeg er helt tryg ved min behandling på Glostrup Øjenhospital.