Omtale

Sven Skovmand, forfatter og historiker, har skrevet en omtale af Sophia.

 

Danmarkshistorien er fyldt med mænd, især i de ældre tider. Derfor er det velgørende, når en forfatter beskæftiger sig med de kvinder, som jo også er en del af historien, selvom de sjældent har fået den omtale, de fortjener.

Det har Birgitte Hammer gjort i bogen »Sophia – den glemte dronning«, og det har hun gjort rigtig godt.

Sophia omtales normalt kun, fordi hun som 17-årig blev gift med den senere Valdemar den Store. Det skete i den dramatiske periode, hvor kongesønnerne Svend, Knud og Valdemar sloges om magten i Danmark. Sophia var søster til Knud, og ved at få hende gift med Valdemar lykkedes det Knud at få Valdemar over på sin side i kampen mod Svend.

Sophia var altså en brik i et spil, men det betød ikke, at hun ikke kom til at spille en rolle. Hun blandede sig flere gange i politiske sager, hvad der skaffede hende en farlig fjende i Absalon, der var landets stærkeste mand efter Valdemar.

Birgitte Hammer fortæller velskrevet og medlevende om en spændende tid. Hendes sprog er en fornøjelse, og hun har foretaget en grundig gennemgang af de historiske kilder. Om hun så har ret i, at det ikke var Svend Grathe, men snarere Absalon, der var skyldig i Knuds død under Blodgildet i Roskilde, får vi nok aldrig at vide. Men spændende og underholdende er det.

Det er en bog, som jeg varmt kan anbefale alle at læse.

Sven Skovmand, forfatter og historiker