Om mine bøger og mig

Min første bog, Sophia – den glemte dronning, udkom i 2015.
Indtil 2013 havde det aldrig strejfet mig, at jeg engang skulle blive forfatter til en historisk roman.

Jeg er uddannet som folkeskolelærer og hele mit erhvervsaktive liv boltret mig i folkeskolen, de sidste ti år arbejdede jeg som skoleinspektør. Undervejs læste jeg til cand.pæd. i pædagogik og blev i nogle år sideløbende med mit skolearbejde timelærer på Danmarks Lærerhøjskole.

Som 60-årig gik jeg på pension. Min mand var som leder i forsvaret gået på pension fire år tidligere, og jeg var fast besluttet på også at kunne have et aktivt, meningsfyldt liv i min tredje alder.
Og det er lykkedes indtil videre …

Jeg fik idéen til et projekt om Den fælles historie for Danmark og Skåne med skoler, lærere og elever fra begge steder af Øresund. Det blev gennemført under min ledelse og med penge fra EU – og blev en stor succes. I forløbet havde jeg udarbejdet undervisningsmaterialer og var bogstavelig talt faldet over en gravsten i gulvet i Sct. Bendts kirke. Den tilhørte Sophia, Valdemar den Stores dronning. Hun fangede min interesse, og jeg samlede løbende oplysninger om hende.

Min mand foreslog mig at skrive en bog om Sophia. Mig? Skrive en bog?
To år senere – efter et par skrivekurser plus etablering af en skrivegruppe – udkom Sophia. En fantastisk proces og et fantastisk resultat: En historisk roman med mit navn som forfatter.

Det førte videre, og jeg har nydt at skrive lige siden.
Nedenfor en oversigt over, hvad det er blevet til af udgivelser.

Sophia – den glemte dronning blev udgivet på Forlaget mellemgaard. ”Hun” kan findes på saxo.com som trykt paperback og ligger både som e-bog og som lydbog på bibliotekernes eReol og på Mofibo.

Bogen om Gertrud, Sophias svigerdatter, gift med Knud 6. er udgivet på saxo.com som e-bog. Hun har siden sin udgivelse i 2016 udskiftet sin titel fra Gertrud – den ukendte dronning til Dronning Gertrud af Danmark.

Beringera fastholder sin titel: Dronning Beringera af Danmark. Også hun er svigerdatter til Sophia, gift med hendes anden søn, Valdemar Sejr. Og så er hun identisk med den dronning, som flertallet af danskere fejlagtigt kalder Bengerd eller Berengaria.
Jeg har sat mig for, at jeg vil forsøge at finde ud af, hvorfor hendes virkelige navn, Beringera, i den grad er blevet tilsidesat. Måske kan en fokusering på hendes rigtige navn give hende lidt af den respekt, hun fortjener. Hun var nemlig overhovedet ikke den onde, nederdrægtige, begærlige og afskyelige person, folkeviserne har villet gøre hende til. Hendes uheld var, at hun som dronning fulgte efter Dagmar, som kirken forsøgte at beskrive så positivt, at hun af paven i Rom kunne kåres til dansk helgen. Det ville styrke Dagmars lysende image, hvis hendes efterfølger blev sværtet sort!

Beringera findes som Gertrud som e-bog på saxo.com.
De to dronninger afventer optagelse på bibliotekernes eReol.

Det faldt helt naturligt for mig som historielærer at skrive fakta-bogen om Tidlig middelalder – 100 år set gennem fem dronningers øjne – en opfølgning på dronningebøgerne. Den er ligeledes at finde på saxo.com.

Det samme er bogen om Mine bedstemødre og deres uægte børn. Gennem mine år som skribent på dronningebøgerne mindede min søster mig igen og igen om, at vi i vores egen familie havde to kvinder, hvis liv kunne matche dronningernes dramatiske liv. Nemlig vores farmor og mormor. Således kraftigt udfordret blev denne bog til.

Endelig har jeg udgivet AMD – synet svinder.
AMD er en øjensygdom, som jeg selv er blevet ramt af, desværre. I bogen skriver jeg dels fakta om sygdommen, dels personlige erfaringer og endelig andres erfaringer af at være ramt af sygdommen.

I løbet af de sidste år har min mand, Alex, og jeg sammen udgivet A.B. Hammersø-bøgerne. Alex Sørensen og Birgitte hammer = A.B. Hammersø.

Alle tre titler rummer tallet NI. Den første bog, Ni dage i maj 2016, er en spændingsroman med udgangspunkt i Ukraine – ren fiktion, som desværre senere viste sig at rumme en historisk kerne af fakta.

Ni dage i november 2019 rummer samme persongalleri og er en krimi. Den blev som udgangspunkt skrevet, fordi Alex absolut syntes, at heltinden fra bog nummer et, Lisbeth Berger, skulle involveres i et kærlighedsforhold til kriminalkommissæren fra samme bog, Michael Sand.
Begge de første Hammersø-bøger findes på Mofibo som e-bøger og på bibliotekernes eReol.

De to første udkom på Skriveforlaget i februar 2021 – og den tredje udkommer i marts 2023. Også en krimi – og samme persongalleri. Kærlighedsforholdet mellem Lisbeth og Michael har udviklet sig – og udvikler sig i løbet af bogen, samtidig med at Michael er involveret i at løse sager om mnneskesmugling med dødelig udgang og mystiske nikotinmord.
Titlen: Et bedre sted Ni måneder i 2021.
Det er vores håb, at også den tredje bog udkommer på Mofibo og eReolen.

Vi har oprettet en Facebook-profil: AB Hammersø, hvor vi fra marts 23 lægger uddrag ud af bogen. God læselyst.